Greenwheels Peugeot 107

groter formaat

 

 

 

 

 

 

 

 

Elektrische auto van Greenwheels

Greenwheels

Greenwheels is een bedrijf dat auto's verhuurt aan mensen die samen met andere mensen een auto willen delen.

Geschiedenis en filosofie

Greenwheels werd op 21 juni 1995 in Rotterdam opgericht door Gijs van Lookeren Campagne en Jan Borghuis. De oprichters vinden het inefficiënt dat een auto het grootste gedeelte van de dag (23 uur) stil staat. Een stilstaande auto neemt niet alleen een parkeerplaats in beslag, maar kost tevens geld. 90% van de autokosten bestaat uit vaste kosten, en de overige 10% zijn de variabele kosten van brandstof. De filosofie hierachter is dat het economisch efficiënter en milieuvriendelijker is als men samen gebruikmaakt van een auto.

Gang van zaken en kosten

Men neemt een abonnement op Greenwheels, betaalt een borgsom, en krijgt een pasje. De auto's staan verspreid over onbemande uitgiftepunten die slechts bestaan uit een gereserveerde parkeerplaats.

Men reserveert telefonisch of via internet de auto op een bepaald uitgiftepunt voor een bepaald tijdvak. Daar wordt de auto opgehaald; de auto moet na afloop op hetzelfde uitgiftepunt worden teruggezet. Het pasje fungeert als sleutel om de auto te openen. Tussen het terugbrengen door een klant en het ophalen door de volgende is er meestal geen inspectie van de auto door een medewerker. Er zijn boetebepalingen voor als de auto vuil of met een benzinetank die minder dan een kwart vol is wordt achtergelaten, of de auto te laat wordt teruggebracht waardoor een volgende klant wordt gedupeerd. Bij het ophalen van een auto moet deze eerst op schade worden gecontroleerd; als een schade nog niet in het schadeoverzicht in de automap staat dan moet deze vóór het starten telefonisch worden doorgegeven. Met een speciale tankpas die in de auto aanwezig is tankt men zonder te betalen. Brandstofkosten worden per kilometer berekend.

Houders van een NS-Voordeelurenkaart, NS-/OV-jaarkaart, OV-studentenkaart of NS-Jaartrajectkaart of met een abonnement van de RET kunnen het abonnementsgeld gebruiken als tegoed voor de kosten per kilometer (excl. brandstof). Vanaf een klein aantal kilometers per maand betekent dit per saldo dat er alleen kosten per uur en per kilometer worden betaald (niet per maand).

De minimum huurperiode is 15 minuten. De kosten per uur zijn in het weekend hoger en 's nachts lager. Het eigen risico kan worden verlaagd voor een vast bedrag per reservering.

Volgens het Nibud is autodelen zoals bij Greenwheels voordelig bij een gebruik van minder dan 10.000 km per jaar.

Het bedrijfsverloop

Greenwheels begon in 1995 met drie auto's in Rotterdam. Dankzij de investering van de Rotterdamse 'duurzaamheidgoeroe' Eckart Wintzen in 1997 kon het bedrijf groeien en kreeg het bedrijf in meer steden uitgiftepunten. Het wagenpark groeit en men kan tegenwoordig kiezen uit twee typen auto's, de Peugeot 107 en Peugeot 207 station.

De groei van het bedrijf werd verder gerealiseerd door overnames van een aantal branchegenoten. In 1999 sloot Greenwheels een contract met de NS om auto's te plaatsen bij de stations.

In 2004 maakte Greenwheels de stap naar het buitenland: vanaf toen werd de service ook beschikbaar in Duitsland nadat het bedrijf het Duitse Stattauto overnam.

Anno 2008 heeft Greenwheels een geschat marktaandeel van 70%. In 70 Nederlandse steden zijn rode Greenwheels te vinden. Samen hebben zij ruim 1000 uitgiftpunten met één of meer auto's (2008). Ook in Duitsland is Greenwheels marktleider.

In 2010 heeft de gemeente Den Haag bekend gemaakt 23 autodateplekken extra beschikbaar te maken vanwege de groeiende vraag naar deelauto's.[4] Het totale aantal deelauto's van Greenwheels in Den Haag bedraagt na deze uitbreiding 91 auto's. Inmiddels maken 1.750 Hagenaars gebruik van Greenwheels deelauto's.

Toekomst

Greenwheels heeft in januari 2010 een intentieverklaring getekend met Peugeot voor de levering van 25 elektrisch aangedreven Peugeot Ion auto's, waarbij de energieleverancier Essent zorg draagt voor de oplaad-infrastructuur in de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Bron Wikipedia